Astronomie.

  Proxima Centaure este cea mai apropiata stea fata de Terra, din galaxia noastra, fiind situata la o distanta de 4,2 ani-lumina.

 Periheliul este cel mai apropiat punct de pe orbita Terrei fata de Soare. Luand in calcul traiectoria elipsoidala pe care o urmeaza Pamantul in jurul astrului teresc, aceasta este cea mai mica distanta, care a fost numita de catre astronomi periheliu

   Olympus Mons este cel mai inalt munte din sistemul nostru solar. Vulcanul urias are o inaltime de 22 km si se afla pe Marte.  

   Echinocțiul  este momentul când ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ, datorită faptului că Soarele, în mișcarea sa aparentă pe cer, se află exact pe ecuatorul ceresc. Punctele de intersecție ale eclipticii (traiectoria mișcării aparente a Soarelui pe sfera cerească) cu ecuatorul ceresc se numesc puncte echinocțiale. Punctele echinocțiale își schimbă poziția pe ecliptică din cauza fenomenului de precesie.

Echinocțiul are loc de două ori pe an. Prima dată este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 21 martie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și echinocțiul de toamnă în cea sudică. Acest punct de intersecție a eclipticii cu ecuatorul ceresc se numește punctul vernal. Punctul vernal este folosit pentru definirea coordonatelor astronomice ecuatoriale. Datorită faptului că punctul se deplasează pe ecliptică, coordonatele se definesc pentru poziția punctului într-un anumit an, de exemplu 1950,0 sau 2000,0.

Al doilea echinocțiu al anului este momentul când soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, în jurul datei de 23 septembrie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera sudică și echinocțiul de toamnă în emisfera nordică. Punctul de intersecție din acest moment al eclipticii cu ecuatorul ceresc se numește punctul autumnal.

Cometele poarta numele descoperitorilor lor. In 1985 a fost revazuta cometa Halley, aceasta fiind vizibila pentru pamanteni doar odata la 76 de ani. Diamaca 1943 este numele cometei descoperite in 1943 de profesorul Victor Diamaca, din Targu-Jiu. In acel an a descoperit doua comete, una din ele purtandu-i de atunci numele.

Cometa Halley:

 

   Hayden Planetarium din New York, este numele muzeului in care se afla expus un meteorit alcatuit in totalitate din fier. Acesta are o greutate de 30 880 de kg. Meteoritul a fost gasit de exploratorul american Robert Edwin Peary, in Groelanda. Unii meteoriti gasiti pe Pamant au o varsta mai mare decat a acestuia (4,6 miliarde de ani). In fiecare an  cad pe Terra in jur de 1000 de tone de praf cosmic.

   Hoba West este cel mai mare meteorit gasit pe Terra (60 t greutate). A fost descoperit in Namibia si se pare ca a ajuns pe Terra in urma cu circa 80 000 de ani. Descoperit in anul 1920, meteoritul este alcatuit aproape in totalitate din fier si nichel, fiind expus si in prezent la ferma Hoba West din Namibia.Masa initiala a meteorului a fost de 90 t, in zona craterului gasindu-se mai mult de 20 tone material de origine meteoritica.

Meteoritul Hoba West:

 

Andromeda, situata la aproximatix 2,9 milioane de ani lumina este cea mai apropiata mare galaxie de noi.

 

   Calea Lactee este galaxia gazda a sistemului nostru solar si a altor aproximativ 200 miliarde de stele cu planetele lor si peste 1000 de nebuloase. Galaxia noastra face parte dintr-un grup format din 3 mari galaxii si un numar de alte 30 de galaxii mai mici, ea fiind a doua ca marime dupa galaxia Andromeda (M31)

 

   Lumina se propaga cu 300.000km /s.

 

   Charon este cel mai mare satelit natural din sistemul nostru solar, avand un diametru 1826km. Este singurul satelit ai planetei pitice Pluto.

 

   Jupiter este cea mai mare planete a sistemului solar, fiind de 1300 de ori mai mare decat Terra. Este o planeta gasoasa formata din heliu si hidroge, care contine 70% din masa planetelor din sistem.Planeta are 16 sateliti naturali dintre care 4: Io, Callisto, Ganimede, Europa. au fost descoperiti inca din 1610 de Galileo Galilei.

   Luna este singurul satelit natural al Terrei. Un om care pe Pamant cantareste 66kg, pe Luna cantareste 11kg. Luna are o masa de 81,3 ori mai mica decat Pamantul si un volum de 50 ori mai mic.Lanturile de munti de pe Luna poarta denumiri terestre: Alpi, Carpati, Caucaz,etc. Pe Luna se gasesc munti mai inalti decat pe Terra. Muntele Gagarin, de exemplu ar epeste 9500m inaltime.

   Mercur este prima planeta a sistemului soar, in ordinea departarii fata de Soare. Cel mai mic an dintre toat eplanetele sistemului solar, este p eaceasta planeta, avand numai 88 zile, aceasta fiind defapt miscarea de revolutie a planete. Fiind cea mai apropiata planeta de Soare, are cea mai mare temperatura, peste 430 * C, comparativ cu restul planetelor din sistem. Mercur este o planeta fara atmosfera si sateliti naturali. Lumina Soarelei ajunge la Mercur in 3 min, 13 s, iar la Pamant in 8min si 20s 

Pitagora a fost primul om care a afirmat ca Pamantul est eun corp ceresc in forma sferica.

 

   Pluto este cea mai indepartata planeta pitica  fata de Soare. Pe planeta pitica Pluto anul dureaza 248 ani. O raza de lumina de la Soare, ajunge la planeta  in 9 ore, 27 min si 36 s. Are o raza medie de circa 1150km.

   Laika este prima fiinat de pe Terra ce a zburat in Cosmos. Calatoria primului caine trimis in spatiu a inceput cu lansarea navei spatiale rusesti, Sputnik 2. Evenimentul a avut loc pe 3 nov 1975. Din pacate, se pare ca Laika nu a supravietuit decat o saptamana. Trei ani mai tarziu in august 1960, alti doi caini, Belka si Strelka, au devenit primele vietuitoare care au supravietuit calatoriei in spatiu. Ele au fost transportate ddddde nava Sputnik 5. In spatiu au mai ajuns cimpanzei, broaste testoase, muste, viermi etc.

Laika: