Astronomie.
Proxima Centaure este cea mai apropiata stea fata de Terra, din galaxia noastra, fiind situata la o distanta de 4,2 ani-lumina.
Periheliul este cel mai apropiat punct de pe orbita Terrei fata de Soare. Luand in calcul traiectoria elipsoidala pe care o urmeaza Pamantul in jurul astrului teresc, aceasta este cea mai mica distanta, care a fost numita de catre astronomi periheliu.
Olympus Mons este cel mai inalt munte din sistemul nostru solar. Vulcanul urias are o inaltime de 22 km si se afla pe Marte.
Echinocțiul este momentul când ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ, datorită faptului că Soarele, în mișcarea sa aparentă pe cer, se află exact pe ecuatorul ceresc. Punctele de intersecție ale eclipticii (traiectoria mișcării aparente a Soarelui pe sfera cerească) cu ecuatorul ceresc se numesc puncte echinocțiale. Punctele echinocțiale își schimbă poziția pe ecliptică din cauza fenomenului de precesie.
Echinocțiul are loc de două ori pe an. Prima dată este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 21 martie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și echinocțiul de toamnă în cea sudică. Acest punct de intersecție a eclipticii cu ecuatorul ceresc se numește punctul vernal. Punctul vernal este folosit pentru definirea coordonatelor astronomice ecuatoriale. Datorită faptului că punctul se deplasează pe ecliptică, coordonatele se definesc pentru poziția punctului într-un anumit an, de exemplu 1950,0 sau 2000,0.
Al doilea echinocțiu al anului este momentul când soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, în jurul datei de 23 septembrie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera sudică și echinocțiul de toamnă în emisfera nordică. Punctul de intersecție din acest moment al eclipticii cu ecuatorul ceresc se numește punctul autumnal.
Cometele poarta numele descoperitorilor lor. In 1985 a fost revazuta cometa Halley, aceasta fiind vizibila pentru pamanteni doar odata la 76 de ani. Diamaca 1943 este numele cometei descoperite in 1943 de profesorul Victor Diamaca, din Targu-Jiu. In acel an a descoperit doua comete, una din ele purtandu-i de atunci numele.
Cometa Halley: