Elemente de cartografie.

 Cartografia reprezinta disciplina care se ocupa cu intocmirea, redacterea si editarea hartilor si a planurilor topografice. Termenul provine din limba franceza, " cartographie".

Abraham Ortelius a realizat primul atlas geografic, in anul1570, acesta avand 70 de harti. Atlasul era numit "Theatrum Orbis Terrarum". Dupa alte surse, primul atlas geografic din lume a fost facut in sec. II i.e.n de Claudius Ptolomeu, astronom, matematician si geograf grec.

Martim Behaim (1459-1507) a realizat primul glob terestru geografic "Erdapfel" ("Marul terestru"), din Evul Mediu, in anul 1492, dar si-a pierdut actualitatea la cativa ani dupa descoperirea Americii.

 Ptolomeu a intocmit primele atlase astronomice ce prezentau circa 1028 de stele.Astazi datorita satelitilor artificiali, astronomii dispun de o baza de date privind pozitia a peste 1000 000 de stele.

 

 Martin Valdseemuler(1470-1518), geograf german, publica o vasta lucrare numita "Cosmographie Introductio", la care va anexa doua scrisori ale lui Amerigo Vespucci, unde Lumea Noua este denumita pentru prima data " Americi Terra vel America".

 Hiparh din Niceea a folosit pentru prima date notiunile de latitudine si longitudine, in anul 160 i.Hr.